Teknoloji

Güvenli Parolalar Oluşturmanın 10 Temel Yolu

İnternet hayatın her kesiminden insan için fırsatlarla dolu olsa da günümüzde siber savunma konusunda dikkatli olmak her zamankinden daha değerli. Kullandığımız hesapların birçoğu şifre ile korunduğu için onları güvende tutmak da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Siber güvenlikte dünya lideri olan Acronis, tüm hesaplar için güvenli parolalar oluşturarak sadık kalmanın 10 temel yolunu paylaşıyor.

 

Geçmişte, bir evcil hayvan adı, bir takma ad ve ardından önemli bir ünlem işareti veya büyük harf ekleyerek oluşturulan şifrelerin kullanıldığı günler, yerini programların dakikalar hatta saniyeler içinde kolay şifreler kırabildiği teknolojik gelişmelere bırakmıştır. Büyüyen siber tehdit ortamında uzmanlar, BT profesyonellerinden bireysel kullanıcılara kadar herkesin çok fazla zaman ve kaynaktan ödün vermeden mümkün olduğunca sadık kalmasını sağlamak için bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Araştırmaya göre kullanıcıların %45’i 8 karakter veya daha az şifre kullanıyor. Siber korumada dünya lideri olan Acronis, tüm hesaplar için güvenli parolalar oluşturarak güvende kalmanın 10 temel yolunu paylaşıyor.

 

8 Karakterli Parolalar Güvenli mi?

 

Security.org’da yapılan araştırmaya göre, 8 karakterlik standart bir şifre neredeyse anında kırılabilir. Büyük harf eklemek şifre kırma süresini 22 dakika uzatırken, büyük harfle özel karakter eklemek en fazla 1 saat sürmektedir. Günümüzde 8 karakterlik şifre eskisi kadar güvenli değil. Parolaları korurken, kötü niyetli kişilerin parolaları ele geçirmesini veya kırmalarını zorlaştırmak da önemlidir. Parolalar en az 8 karakter ve alfanümerik olmalıdır.

 

Küresel bir siber güvenlik başkanı olan Acronis, güvenli parolalar oluşturmanın 10 temel yolunu paylaşıyor.

 

bir.En az bir rakam, sembol ve büyük harf içeren daha uzun parolalar belirleyin.

2.Yaygın deyimlerden evcil hayvan adları, eş adları, çocuk adları, araba modelleri vb. kaçının.

3.Şifrelerinizi başkalarıyla paylaşmayınız.

4.Birden fazla sitede aynı parolaları tekrar kullanmaktan kaçının, sanki biri saldırıya uğrarsa hepsi saldırıya uğrayacak.

5.Abc ve 123 gibi sıralı sayılar veya harfler kullanmayın.

6.Parola listenizi bilgisayarınızda düz metin olarak saklamayın.

7.E-posta adresinizi ve şifre kombinasyonunuzu asla başka siteler için kullanmayın.

8.Mevcut şifrenize sadece cari yılı eklemeyin.

9.Ortak adlar kullanmadan benzersiz parolalar oluşturun.

10.Sözlükte bulunan kelimeleri kullanmayın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

derinkuyuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu